Gyakran kérdezik meg tőlem, hogy miből tanítok. A válasz elég összetett, de a lényeg az, hogy mindig a tanítványok igénye diktál. Azaz, ha a tanítványaim nyelvvizsgára készülnek, és a tudásszintjük megfelel a nyelvvizsga követelményeinek, akkor a közösen kiválasztott vizsga felkészítő feladatait gyakoroljuk, hogy vizsgarutint szerezzenek, és betömködjük az esetleges lyukakat a tudásukban, remek, erre a célra megírt nyelvtankönyvek gyakorlataival, internetes online feladatokkal, idevágó cikkek olvasásával, és ún. “resource pack”-ek (játékos kiegészítő gyakorlatok gyűjteménye) feladataival.

Természetesen ha a diák üzleti angolt szeretne tanulni (sokszor úgy jönnek hozzám, hogy nem is tudják, hogy valójában erre van szükségük!), nem fogunk egy “általános” nyelvkönyv témáiból mazsolázni, hanem a legjobb üzleti nyelvkönyvek valamelyikének témáiról társalgunk és azokat a készségeket izmosítjuk, amire az ő területén van szükség.

Ha a tanítványomnak az a kívánsága, hogy szeretne kommunikálni, és már “tárgyalóképes” szinten van, tehát inkább szinten szeretné tartani a tudását, bővíteni a szókincsét, az igény-és szintfelmérés során pontosan megbeszéljük, hogy milyen témákról szeretne beszélgetni, olvasni vagy szövegeket, riportokat hallgatni vagy megnézni. Ilyenkor nem szoktunk egy tankönyvet végigvenni, hanem összeválogatom az anyagokat, internetről cikkeket töltök le és hozzá feladatsort állítok össze, vagy elektronikusan tárolt több ezer tananyagom valamelyikét szabom az ő igényeihez. A tanfolyam során időnként felülvizsgáljuk a célokat és azt, hogy milyen témákkal szeretne foglalkozni.

Még abban az esetben is, amikor segíthet egy jó tankönyv, van hogy kihagyok leckéket, vagy más sorrendben tanítom, tehát a kulcsszó a rugalmasság. Minden esetben kiegészítem további gyakorlatokkal, a témához kapcsolódó cikkekkel, videókkal és hanganyagokkal. (Én sem szeretném halálra unni a saját óráimat…) A tárház szinte végtelen és folyamatosan bővül. Néhányat itt megtalálhat ezek közül.

Számos internetes oldalról heti rendszerességgel töltök le feladatokat, ezen kívül rendszeresen olvasom az angol  módszertani weboldalakat, más tanárok tapasztalatait, javaslatait és ötleteit, hogy szinten tartsam és fejlesszem módszertani tudásomat. Hiszen a nyelvtanítás elképesztő módon változik, fejlődik. Ezt bizonyára Ön is tudja, ha 10-20 éve vagy még régebben kezdett el egy nyelvet tanulni, mint én. Azt, hogy rendszeresen olvasok angolul – szépirodalmat, krimit, magazinokat, folyóiratokat, internetes oldalakat – , talán nem is szükséges említenem, elvégre a tanítványaimat is folyton erre bátorítom…

Keresés

Facebook